tisdag 10 juli 2012

Gert Gelotte om begreppet "katolskt"


På grund av Gert Gelottes tankeväckande inlägg, vill bloggen nedan referera till detta i sin helhet. Katolsk vision som bland flera representerar den romersk-katolska kyrkan är en viktig tankesmedja som uppmuntrar försök till samtalsforum mellan denna kyrka och Svenska kyrkan. Synsättet pekar också mot hur Svenska kyrkan kan bejaka sitt katolska arv på ett sunt sätt, fritt från högkyrklighetens inflytande.

"Vänner,

Katolsk betyder allmän. Den katolska kyrkan gör således anspråk på att vara den allmänna kyrkan. Det innebär, så vitt jag förstår, kyrkan som inte riktar sig till en särskild grupp människor utan till alla. För länge sedan hörde jag den mer fria översättningen av katolsk till vanlig. Alltså: Den vanliga kyrkan – till skillnad från kyrkor som riktar sig till människor med speciella andliga behov och önskemål. Tystnaden hos kväkarna, tungotalet hos pingst, för att ta två exempel."

Många konservativa katoliker, lekmän som biskopar, tycks föredra en smalare kyrka, det vill säga en kyrka med konservativare teologi och liturgi. En mer särpräglad kyrka som skiljer ut sig från dagens kristna mainstream. En sådan kyrka skulle tillfredsställa kristna med speciella behov – av auktoritet, latin, praktfull liturgi med mera. Men skulle den fortfarande vara katolsk – allmän – vanlig?"

Gert Gelotte"


Artikeln finner ni på Katolsk vision här.